Header Background

Het hoogsensitieve kind

hoogsensitieve kinderen imageWat betreft hooggevoeligheid maken wij onderscheid in het stil-gevoelige (hoogsensitieve) en het druk-gevoelige (hoogstimulatieve) kind. Deze pagina geeft informatie over het hoogsensitieve kind. 

Het hoogsensitieve kind heeft de neiging veel op te merken in zijn omgeving en diep na te denken voordat hij handelt. Vaak krijgt hij zoveel informatie tegelijk te verwerken in een bepaalde situatie of tussen mensen, dat hij tijd neemt en afstand houdt om alle informatie op zich in te laten werken. Zodra het hoogsensitieve kind vanuit zijn gevoeligheid contact legt met de wereld om hem heen, treedt er een remming van gedrag op.
Kernwoorden:

 • behoedzaam
 • verantwoordelijk
 • plichtbewust
 • invoelend
 • rustig
 • soms teruggetrokken

Kenmerken

Een hoogsensitief kind:

 • merkt veel op
  Hij ziet de kleinste details, 'leest' non-verbale signalen, voelt sferen en stemmingen aan en is in sociaal opzicht zeer opmerkzaam.
 • denkt diep na
  Hij overpeinst alles wat hij opmerkt, betrekt veel op zichzelf (is zelfkritisch) en is behoedzaam.
 • kan angstig zijn
  Hij heeft moeite met afscheid nemen en houd niet van luidruchtige of ruziemakende kinderen.
 • heeft behoefte aan harmonie
  In sociaal opzicht ligt hij voor op leeftijdsgenoten, hij heeft grote behoefte aan een harmonieuze omgeving met een prettige sfeer.
 • is creatief
  Hij is goed in taal en woorden, inventief en werkt graag mensgerelateerd (pedagogiek, psychologie).

"Ik was zo'n zes jaar oud toen ik kinderfeestjes best wel moeilijk vond. Ik kon er namelijk niet goed tegen dat ik niet wist wat we gingen doen. Ik vond het niet fijn dat we dat pas hoorden als mijn moeder al weg was. Dat kwam omdat er bij elk 'uitje' wel dingen waren die ik eng vond, waar ik over nadacht. Ik snap nu hoe raar het was voor andere kinderen op dat feestje: zij wachtten op hun taart en ik stond huilend bij mijn moeder. Ik wilde namelijk eerst van haar horen wat we gingen doen, anders kon ik haar niet laten gaan. Als mijn moeder me geruststelde en uitlegde wat ik allemaal kon verwachten, voelde dat veel fijner. Soms vertelden de ouders van het jarige kind alleen aan mij wat er ging gebeuren. Dan had ik overzicht, dan wist ik wat er zou komen. Hoe lang we bijvoorbeeld in de auto moesten zitten, hoe de plek waar we naartoe gingen eruit zou zien. Als ik dat wist, kon ik veel makkelijker afscheid van mijn moeder nemen."
Erienne, in: Wegwijs in hooggevoeligheid

Meer weten?

Informatie over het hoogsensitieve kind:

Boek Wegwijs in hooggevoeligheidHet boek 'Wegwijs in hooggevoeligheid : gids voor ouder en kind'
Boek hooggevoellige kinderen op schoolHet boek 'Gevoeligheid in de klas : herkenning en begeleiding van hoogsensitieve en hoogstimulatieve kinderen op de basisschool'


Brochure over hoogsensitieve kinderen in het basisonderwijsDe brochure 'Hoogsensitieve kinderen in het basisonderwijs'
Boeken en brochures zijn verkrijgbaar in onze webshop.

Contactgegevens

Landelijk informatiepunt Hoog Sensitieve Kinderen

Kallenkoterallee 173

8331 AD Steenwijk

Tel: 0521- 51 71 71

E: info@lihsk.nl

Openingstijden

Ma t/m vr: 09.00 – 17.00 uur

Za t/m zo: gesloten

Neem contact met ons op